Je hebt er vast wel eens van gehoord. Een “grote beurt” voor een auto. Maar waar is de grote beurt nu eigenlijk goed voor, en wat doet een garage dan precies? In dit artikel leggen we je alle ins en outs van een grote beurt haarfijn uit.
De reden voor een grote beurt
Er zijn een aantal zaken aan een auto welke bij nalatig onderhoud tot grote schade kunnen leiden. Het controleren, verversen en bijvullen van de motorolie is hiervan een zeer goed voorbeeld. Er worden diverse soorten onderhoudsbeurten voor een auto voorgeschreven, echter is de grote beurt er een die absoluut niet overgeslagen mag worden.
Bij een grote beurt worden namelijk alle onderdelen van de auto nagelopen en gecontroleerd. Dit geeft je als auto-eigenaar de zekerheid dat je veilig en zorgeloos de weg op kunt. Zeker wanneer je van plan bent een lange afstand te gaan rijden, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat, is het verstandig om een grote beurt uit te laten voeren.
Het wordt sterk afgeraden om te besparen op een grote beurt. Je kunt jezelf wellicht wel bedenken dat een probleem voorkomen in het geval van een auto absoluut beter is dan genezen. Het kan immers een heleboel geld kosten om een bepaald onderdeel te vervangen wanneer het reeds stuk is, dan wanneer dit nog niet het geval is. Denk maar eens aan het kapot springen van de distributieriem. Wanneer dit gebeurd kan het als gevolg hebben dat er motorschade ontstaat, en dit kan een duur geintje worden. Kortom, het overslaan van een grote beurt kan lijden tot extra slijtage aan de wagen met duurdere reparaties als gevolg. Dergelijke onderhoudsbeurten aan een auto worden daarnaast ook gedocumenteerd in het onderhoudsboekje van de wagen. Wanneer je de auto in de toekomst wilt verkopen kan dit een fiks voordeel opleveren.
Wat wordt er gedaan bij een grote beurt?
We geven je een opsomming van de aandachtspunten bij een grote beurt:
- De accu en verlichting wordt gecontroleerd.
- De katalysator en uitlaat worden gecheckt.
- Het remsysteem en de banden worden nagekeken.
- De schokbrekers worden getest.
- Er wordt gekeken of de ruiten en ruitenwissers nog van goede kwaliteit zijn.
- Ruitenwisservloeistof wordt zo nodig bijgevuld.
- De koelvloeistof wordt aangevuld.
- Het oliefilter wordt vervangen
- De olie wordt ververst
- In de auto worden diverse dingen gecontroleerd waaronder de werking van de claxon, de veiligheidsgordels, de dashboardverlichting, de airbags, de verwarming en eventuele airconditioning, de handrem en de rubbers op de pedalen.
- Aan het exterieur van de auto wordt natuurlijk ook gedacht. Denk hierbij aan de buitenspiegels, deurscharnieren en carrosserie.
- Onder de motorkap wordt uiteraard ook één en ander gecontroleerd. De V-snaar is hiervan een goed voorbeeld, maar ook de brandstofslangen en de versnellingsbak.