Elektrisch rijden wordt steeds populairder. De beperkingen die er tien jaar geleden nog voor elektrische auto’s golden verdwijnen steeds meer en er verschijnen steeds meer laadpalen in het straatbeeld. Hierdoor wordt de actieradius van de auto’s steeds groter. Ben jij aan het overwegen om over te schakelen naar een elektrische auto? Dan hebben we hier een aantal antwoorden op veelgestelde vragen voor je.
[IMAGE=dnyunccwf06E.jpg]
Wat is het aanbod van elektrische auto’s
[IMAGE=bQaDBvbr6io7.jpg]
De meeste grote automerken hebben tegenwoordig elektrische modellen in hun assortiment. Er zijn elektrische auto’s beschikbaar van Peugeot, Opel, Renault, Seat, Skoda, Audi, Nissan, Mercedes, Kia, Hyundai en Citroën. Deze auto’s verschillen in prijs van bijna een ton tot een betaalbare €30.000. Elk jaar komen er nieuwe types bij, en we zien bij elke nieuwe auto dat de actieradius groter wordt – die ligt nu gemiddeld rond de 150 kilometer. Ook hebben ze over het algemeen de mogelijkheid om te snelladen.
[IMAGE=b8kZGYcH0sHS.jpg]
Hoe milieuvriendelijk is een elektrische auto eigenlijk
Een elektrische auto werkt in tegenstelling tot een benzineauto niet door de verbranding van fossiele brandstoffen. De giftige en schadelijke gassen die door de verbranding van benzine ontstaan (zoals CO2 en stikstof) komen dus niet vrij in de lucht. De elektriciteit waarop een auto rijdt moet echter ook ergens worden opgewekt. Daardoor hangt de groenheid van je elektrische auto af van welke energiebron er wordt gebruikt voor de stroom. Laad je de auto met groene stroom, dan heb je een auto die veel gunstig voor het milieu en klimaat is dan een benzineauto.
Wat betaal je aan een elektrische auto’s
Zoals je zag zijn de prijzen van elektrische auto’s niet veel hoger dan die van benzineauto’s. En op de lange termijn is het gebruik van elektriciteit in plaats van benzine veel gunstiger voor je portemonnee. Doordat de auto’s steeds massaal worden geproduceerd worden batterijen en andere onderdelen steeds lager. Vroeger kleefden er aanzienlijke fiscale voordelen aan de aanschaf van een elektrische auto. We zien dat deze subsidies steeds verder worden teruggeschroefd.
Hoe laad je een elektrische auto op
Dat doe je bij laadpalen, die op steeds meer plekken in ons land worden geïnstalleerd. Je hebt een zogenaamde laadpas nodig die je onder andere bij de ANWB kunt bestellen. Zogenaamde snellaadpalen stellen je in staat om binnen een half uurtje je auto op te laden – genoeg om een taart te bestellen op https://www.jeeigentaart.nl/. Normale stopcontacten kunnen ook je auto opladen, maar dat kan meerdere uren duren.
Hoeveel onderhoud heeft een elektrische auto nodig
Een elektrische auto heeft veel minder mechanische delen dan een benzineauto, en veel minder onderdelen die aan zware belasting blootstaan. De auto’s zijn daardoor veel minder onderhevig aan slijtage, en en hebben minder onderhoud nodig: ongeveer een kwart van het onderhoud van een gemiddelde benzine auto. Het is wel zo dat het repareren of onderhouden van de batterij of accu specialistische kennis vereist, die niet alle autogarages bezitten. Mocht er onderweg iets misgegaan: de ANWB biedt betaalbare pechhulp voor elektrische auto’s aan.