Niet iedereen is in staat om een gloednieuwe auto te kopen, want vaak is het budget daarvoor ontoereikend. Het merendeel van de Nederlandse bevolking koopt dan ook een tweedehands auto, en dan het liefst één die nog niet teveel kilometers heeft gemaakt en die er bovendien nog goed uit ziet. Dan blijft er vaak ook nog wat geld over om bijvoorbeeld het interieur te voorzien van enkele praktische accessoires, zoals die bij https://www.worksystem.nl/ te vinden zijn. Jongeren die net hun rijbewijs op zak hebben en minder bedeelden nemen vaak genoegen met een wat oudere auto die vaak al meerdere eigenaren heeft gehad. Deze auto’s hebben meestal al heel wat kilometers gereden en bevinden zich in redelijke staat, maar dat is het dan ook. Met zo’n auto is het elke keer weer afwachten of hij met goed gevolg door de APK-keuring heen komt. Is dat niet het geval en moet er (te)veel aan de auto worden gerepareerd, dan kun je overwegen om je auto aan de sloop te verkopen.
Rijp voor de sloop
Een auto waarvan de reparatiekosten zo hoog oplopen dat ze de dagwaarde van jouw auto overtreffen is economisch gezien rijp voor de sloop. Je auto is zodanig beschadigd dat het verstandiger is de auto van de hand te doen. De auto is min of meer opgebruikt en kan ook niet verder worden verkocht aan een andere eigenaar. Je bent dus in het bezit van een zogenaamde ‘schadeauto’. Maar ook een schadeauto kan worden verkocht.
Autosloperij en milieu
In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw waren er talloze autosloopbedrijven in het land, maar vanwege de vele milieuproblemen die er tegenwoordig spelen, heeft de overheid een aantal maatregelen genomen, en is het aantal autosloperijen drastisch verminderd. Een autosloperij zag je vroeger van heinde en verre liggen door de gigantische autoschroothoop, het zogenaamde autokerkhof. De horizonvervuiling en de bodemverontreiniging waaraan deze bedrijven zich schuldig maakten, evenals de enorme ruimte die in beslag werd genomen door de autowrakken, was niet langer aanvaardbaar. Tegenwoordig moet een autosloopbedrijf in het bezit zijn van een speciale vergunning. De autosloperij is zodoende een gecertificeerd demontagebedrijf geworden.
Laat je auto demonteren
Inmiddels weet je dat je je schadeauto kunt verkopen aan een autodemontagebedrijf. Zo’n bedrijf is uiterst bekwaam in het vakkundig demonteren van auto-onderdelen, en zorgt ervoor dat jouw opgebruikte auto op een milieuvriendelijke manier wordt verwerkt. De onderdelen die onbeschadigd zijn en die bovendien nog goed functioneren, worden zorgvuldig behandeld en vervolgens doorverkocht aan mensen die hun auto op een goedkope manier willen (laten) repareren. Het is dus een duurzame manier van autohandel, omdat producthergebruik beter voor het milieu is dan materiaalhergebruik. Kant-en-klare autoproducten kunnen immers direct weer worden geïnstalleerd in de auto van iemand anders. De volgende keer dat jij je auto wilt (laten) repareren kun je eerst eens bij een autodemontagebedrijf aankloppen voor de benodigde onderdelen, en ben je wellicht op een voordelige manier geholpen.